Mleczko do ciała nawilżające Nivea

Czy chcesz zapewnić swojej skórze maksymalne nawilżenie ?

Nawilżające i odżywcze mleczko do ciała Nivea zapewnia suchej skórze nawilżenie i pielęgnację. Mleczko Nivea zapewnia doskonałe długotrwałe nawilżenie i widoczną gładkość skóry. W moim przypadku atopowego zapalenia skóry w połączeniu ze spora dawką słońca daje niesamowite efekty łagodzenia objawów choroby skóry.
To dzięki specjalnej recepturze i kilku kluczowym składnikom mleczko tak doskonale nawilża i pielęgnuje skórę. Na swoim przykładzie muszę dodać ze największe efekty nawilżenia uzyskuję przy systematycznym stosowaniu mleczka. Wieczorem zaraz po wyjściu z pod prysznica po osuszeniu skóry ręcznikiem natychmiast nanoszę dokładnie rozprowadzając mleczko na całą powierzchnię ciała, przez ok. 20-30 min nie ubieram nic na siebie aby pozwolić wchłonąć się mleczku, po wchłonięciu w miejscach szczególnie przesuszonych ponownie nakładam cienką warstwę mleczka.

Wzbogacone naturalnymi minerałami i składnikami nawilżającymi Odżywcze mleczko do ciała NIVEA odczuwalnie redukuje szorstkość suchej skóry. Bogata i kremowa formuła z olejkiem migdałowym efektywnie pielęgnuje, zapewniając widocznie gładszą skórę.

Skład mleczka do ciała Nivea:

Aqua  – woda jest substancją bazową swego rodzaju wypełniaczem dla mleczka nawilżającego Nivea jak również dla wielu produktów kosmetycznych do nawilżania, bo proszę pamiętać człowiek zbudowany jest w ok. 60% z wody.

Paraffinum Liquidum – to bezbarwny olej mineralny. Mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, otrzymywanych w procesie destylacji ropy naftowej (po oczyszczeniu i przetworzeniu). Parafina znajduje zastosowanie w preparatach emulsyjnych (kremach, balsamach), oliwkach do ciała, produktach do makijażu (np. w szminkach), maskach parafinowych. Substancja jest mało reaktywna chemicznie, co oznacza dużą stabilność i trwałość w produktach gotowych.

Ciekła parafina jest składnikiem o długiej historii bezpiecznego użycia w różnych produktach – lekach, kosmetykach i żywności. Właściwości toksykologiczne oleju parafinowego są bardzo dobrze poznane. Jest to substancja nietoksyczna, zarówno jeśli chodzi o działanie ogólnoustrojowe, jak i miejscowe (np. przy zastosowaniu na skórę).

Isohexadecane – Substancja stabilna chemicznie tzw. Emolient  suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę.

Glycerin – Hydrofilowa substancja nawilżająca to składnik toników i kremów, ma silną zdolność przenikania a w produkcie pełni rolę transportera innych substancji w głąb skóry, doskonale się wchłania. Jest korzystna dla cery suchej.

Izopropyl Palmitate –  Ciekły wosk jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę.

Cera Microcristallina – Krystaliczny wosk mineralny jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film). Dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni – jest to pośrednie działanie nawilżające. W efekcie kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę..

PEG – 40 Substancja hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Stabilna w obecności elektrolitów. Wrażliwa na zmiany pH – w niskim pH jest stabilna, w wysokim ulega rozpadowi (hydrolizie). PEG -40 to składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil jest bardzo bezpiecznym surowcem stosowanym w kosmetykach.

Sorbitan Perisostearate – Substancja oczyszczająca i koemulgująca stosowana w kosmetykach myjących. Poprawia właściwości myjące, pienienie oraz konsystencję, zwilża, ułatwia rozprowadzanie i spłukiwanie kosmetyków. Zapobiega wytrącaniu z formuł różnego rodzaju drobinek, np. peelingujących i nierozpuszczalnych białek.

Polyglyceryl-3 Distearate – Substancja lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie. Wrażliwa na zmiany pH – w niskim pH jest stabilna, w wysokim (pH około 12) ulega rozpadowi (hydrolizie). Polyglyceryl-3 Distearate to składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Prunus amygdalus dulcis oil –  to olej ze słodkich migdałów ma bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy:  A, B1, B2, B6, D i E. Tłoczony z nasion drzewa migdałowego.

Prunus amygdalus dulcis oil  jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Glyceryl glucoside – Wykazuje właściwości rewitalizujące i naprawcze. Wpływa na poprawę elastyczności i gładkości skóry. Stosowany jest w kosmetykach wysokiej jakości.

Maris sal – to oczywiście sól morska pozyskiwana poprzez odparowanie wody morskiej. Zawiera głównie magnez, lit, selen, cynk i jod. Jest uznawana przez niektórych za najzdrowszą sól. Wspomaga odbudowe mineralną komórek skóry. Nazywana m.in. „białym złotem”, ponieważ zawiera więcej składników mineralnych, niż sól kuchenna. Działa antybakteryjnie i przeciewzapalnie. Regeneruje skórę, przywracając jej zdrowy wygląd. Przyznam się szczerze nie wiedziałem o tak pozytywnym działaniu soli morskiej na skórę ale muszę to potwierdzić na swoim przykładzie. W okresie wakacji wyjeżdżam nad włoskie lub chorwackie morze, w weekendy zaś często wyjeżdżam na Węgry duża dawka słońca plus kąpiele w morzu zakończone posmarowaniem mleczkiem Nivea daje rewelacyjne efekty łagodzenia i leczenia wysuszonej skóry.

Magnesium Sulfate –  Związek chemiczny, dobrze rozpuszczalny w wodzie. Zawiera siarkę, która korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie. Odmładza, relaksuje, działa na skurę przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i antybakteryjnie. Siarczan magnezu pełni także w kosmetyku rolę stabilizatora emulsji. Odpowiada za konsystencję produktu.

Sodium Citrate – Cytrynian sodu – organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Stosowany również jako smakowy i konserwujący dodatek do żywności. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompensuje jony metali, dzięki czemu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Regulator pH

Citric Acid – Kwas cytrynowy należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA). Substancja rozpuszczalna w wodzie. Występuje naturalnie w przyrodzie, w roślinach i organizmach zwierzęcych. Substancja należy do alfahydroksykwasów (AHA) wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę.

Potassium Sorbate – Sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Linalool –  Nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach konwalii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Odpowiada za kompozycję zapachową produktu.

Limonene – Jednopierścieniowy weglowodór terpenowy. Imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.  W produkcie w śladowej ilości i odpowiada za kompozycję zapachową produktu.

Benzyl Alcohol – Alkohol aromatyczny . Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Odpowiada za podbicie kompozycji zapachowej.

Geraniol – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Jest głównym składnikiem olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego. Jest izomerem geometrycznym (o konfiguracji trans) nerolu.

Citronellol – Alifatyczny alkohol terpenowy. Imituje zapach róży i geranium. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. W produkcie w śladowej ilości i odpowiada za kompozycję zapachową mleczka odżywczego Nivea.

Butylphenyl Methylpropional – Aldehyd aromatyczny. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Składnik odpowiadający za kompozycję zapachową mleczka pielęgnacyjnego Nivea.

Alpha Isomethyl Ionone – Nienasycony keton cykloalifatyczny z grupy terpenów. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Składnik kompozycji zapachowej Mleczka do ciała Nivea Określenie kompozycji zapachowej. W kosmetykach PAT&RUB stosowane są naturalne kompozycje zapachowe, składające się z olejków eterycznych i izolatów.
Perfum – Otrzymywanie: Zgodnie z normą ISO 9235 dopuszczone są takie metody wydzielania substancji zapachowych jak: – destylacja – ekstrakcja – wyciskanie – frakcjonowanie (separowanie)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2017. eKobieta - wszelkie prawa zastrzeżone  

target="_blank" style="color: #808080;" title="visit us">